Warning: include(../../../head.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/www/lisans/dersler/BilisimTeknolojileri/ProblemCozmeKavramlariVeYaklasimlari.php on line 4

Warning: include(): Failed opening '../../../head.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /usr/local/www/lisans/dersler/BilisimTeknolojileri/ProblemCozmeKavramlariVeYaklasimlari.php on line 4
Taner TANRISEVER Ana Sayfasi
Warning: include(menu.php): failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/www/lisans/dersler/BilisimTeknolojileri/ProblemCozmeKavramlariVeYaklasimlari.php on line 19

Warning: include(): Failed opening 'menu.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /usr/local/www/lisans/dersler/BilisimTeknolojileri/ProblemCozmeKavramlariVeYaklasimlari.php on line 19


Hiçbir iş, yeterince küçük parçalara ayrılabiliyorsa zor değildir.

Henry Ford


Problem Çözme Kavramları Ve Yaklaşımları

Problem çözme, bir sorun veya zorluğun üzerinden gelme sürecidir. Bu süreç mantıklı düşünme, analitik beceriler, yaratıcılık ve sistemli yaklaşımlar gerektirir. Bunların eksikliği problemin çözülmesini zorlaştırır veya imkansız hale getirir. Bir problem çözülürken aşağıdaki adımlara uyulması problemin çözümünü kolaylaştıracaktır.

  • Problemi Tanımlamak : İlk adım olarak problemin net bir şekilde tanımlanması gerekir. Problemin ne olduğunu anlamak ve neden çözüme ihtiyaç olduğunu kavramak önemlidir.

  • Analiz ve Anlama : Problemi anlamak için detaylı bir analiz yapılmalıdır. Bu aşamada problemin temel faktörleri tespit edilmelidir.

  • Hedef Belirleme : Hedefler net ve ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır.

  • Alternatif Çözüm Yolları Oluşturma : Alternatif çözüm yolları, yaratıcılığın devreye girdiği bir aşama olup farklı yaklaşımlar düşünülmesi genellikle daha iyi sonuç verir.

  • Çözüm Seçimi : Bir problemin çözümü için alternatif yollar bulunduysa, seçilen çözüm hedeflere ve sorunun özelliklerine en uygun olanı olmalıdır.

  • Uygulama ve Eyleme Geçme : Seçilen çözümün uygulanması aşamasıdır.

  • Sonuçları İzleme ve Değerlendirme : Uygulama sonrası çözümün istenen sonuçları sağlayıp sağlamadığı değerlendirilmelidir.

  • Geri Bildirim ve Geliştirme : Sonuçların değerlendirilmesi sonucunda elde edilen verilere dayanarak gerekli düzeltmeler ve geliştirmeler yapılır. Gerekli görülüyorsa bu süreç tekrarlanılarak daha iyi sonuçlar için çalışılır.


 

Kaynaklar