Ana Sayfa
Yukarı

 

Sharing ve Mapping
"Control-Panel","Network" ten tüm gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra, artık bağlanmaya, network üzerindeki tüm makinaların kaynaklarına ulaşmaya hazırsınız demektir.

Access Control (Erişim Kontrolü)
Network driver'ları yüklendiğinde bu default olarak 'Share-level Access Control' e ayarlanır.


Bir windows 9x networkünde sadece 'Share-level access control' kullanılabilir. Bu sistemde paylaşılan kaynaklara (disk mesela) sadece paylaştırma yapılırken, "networkten erişenler read-only erişsin, yada belli bir şifreyi biliyorlarsa erişebilsinler" gibi kısıtlamalar yapılabilir. Ancak "şu kullanıcı read-only erişsin, ama şu kullanıcılar full erişebilsinler vs." tarzı kullanıcı bazında erişim denetimi yapabilmek için 'User-level access control' e geçmek gerekir, ancak bu şekil bir kullanımda kullanıcı adları listesinin alınabileceği bir Server'a (Novell veya NT server) ihtiyaç duyulur. (Bir windows 9x makinası üzerine Personel Web Server kurulup, onun user tanımlamalarının kullanılabildiği ile ilgili bir söylenti duymuştum.)

Sharing (Paylaştırma)

Paylaşılan kaynaklara erişebilmek için kaynağı başkalarının erişimine açmak, başkaları ile paylaşıma açmak gerekir. Bu işlem "Sharing" (paylaştırma) olarak anılır. Komple bir diski ve sadece bir yada birden fazla klasörü paylaştırabilirsiniz (alt klasörleriyle beraber).
Paylaştırılmak istenilen disk veya klasörün üzerine sağ tıklayın :



Menüde "Sharing" seçeneğini görmelisiniz . (Eğer göremiyorsanız "File and Print Sharing" yüklenmemiştir veya birisi  File-Sharing'i disable etmiştir).  

Seçtiğinizde :

"Shared as" butonuna geçin,  "Share Name" i isterseniz değiştirebilirsiniz (açıklayıcı bir isim verin), 

"Access-Type" ı değiştirirken :

- Diğer tüm kullanıcıların paylaşılan bu kaynak üzerinde yazma ve okuma (full erişim) hakkı olmasını istiyormusunuz ?
- Bir "password" tanımlayarak erişimi güvenli hale getirmek istiyormusunuz ?
- Ayrıca Sharename'in sonuna $ işareti koyarak kaynağı gizli tutabilirsiniz : Gizli Kaynak

Artık ok'e tıklayıp bu kaynağı tüm networkten erişilebilir hale getirebiliriz .

Paylaştırmadan sonra paylaştırdığımız disk veya disketin ikonu aşağıdakine benzer bir "veren el" haline gelir.


Accessing/Mapping

   

Network Neighborhood (ağ komşularım) , içerisinde diğer bilgisayarları ve üzerlerindeki kaynakları görebilmek için
MUTLAKA LOGIN OLMALISINIZ !

Yukarıdaki login ekranında bir kullanıcı adı ve password girerek login olun.
( Eğer esc tuşuna basar veya Cancel butonuna basarsanız, networkün bir üyesi olmazsınız, ve Network Neighborhood içinde hiçbir şey göremezsiniz !)


Bir sistem üzerinde bir kaynak paylaşıma açıldığında (disk, disket sürücü, yazıcı vs.) bu bilgisayar networkteki diğer tüm kullanıcıların "Network Neighborhood" 'u içinde görülmeye başlanır.



(Eğer "Network Neighborhood" u açmaya çalıştığınızda hata mesajı alıyorsanız, Browse-Master'ı kontrol edin, Browse-Master listesi henüz update edilmemiş olabilir bir süre bekleyip tekrar deneyin, veya Find Computer kullanarak kaynağına erişmek istediğiniz bilgisayarı bulun).

Artık kaynağına erişmek istediğiniz makinanın üzerinde çift tıklayın :



Artık bu sistem üzerinde erişebileceğiniz tüm kaynakları görebiliyor olmalısınız. Bunlardan herhangi birine tıklayıp açtığınızda ise sanki kendi diskiniz ile çalışıyormuş gibi her işlemi gerçekleştirebilirsiniz (copy, delete, run,..).
Ancak her seferinde "Network Neighborhood" u açıp, içinden bir bilgisayara tıklayıp, onun içinden de paylaştırdığı bir disk yada disketi açmak yerine, isterseniz bu disk yada diskete veya klasöre bir sürücü harfi atayarak bağlanabilirsiniz. Bazı programlar çalışmak için bunu özellikle isterler.
Bu işlem sonucu bilgisayarım penceresinde sanal bir diskiniz oluşur. Aslında bilgisayarınıza fiziksel olarak takılı olmayan, network üzerindeki diğer bir makinanın disk,disket yada bir klasörünü, alt klasörleri ile beraber, bilgisayarım penceresinde bir disk olarak görürsünüz.
Bu işleme mapping denir.
Şimdi bunu yapalım;



"Map Network drive":


Windows size sıradaki ilk boş sürücü harfini önerir, siz isterseniz bunu kullanılmayan diğer bir sürücü harfi ile değiştirebilirsiniz.
Eğer bilgisayarı kapatıp açtığınızda da bu sürücüyü gene görmek istiyorsanız "reconnect at logon" a tik koyun.
Bu kadar, artık bilgisayarım penceresinde bir diskiniz daha oldu, tabii ki network diski iconu ile :



Artık bu diski de kendi lokal diskiniz gibi kullanabilirsiniz. Tabii disk paylaştırılırken yapılan kısıtlamalar ölçüsünde.

Kendi diskinize map olma

Bazen network üzerinde farklı makinalarda çalışmak zorunda olan kullanıcıların kafası karışabilir. A bilgisayarında lokal olarak C: sürücüsünde bulduğu data'yı, B bilgisayarında ise A üzerindeki C: ye map edilmiş G: sürücüsünde bulmak bazı kullanıcılara karışık gelebilir.
Network üzerinde tüm map'leri aynı yapsakta, datanın lokal olarak bulunduğu makinayı kendi kendine map yapamayız. Bunu denediğimizde aşağıdaki hata mesajları ile karşılaşırız:





(Bazı kullanıcılar bunun bir "bug" olarak windows'un ilk versiyonlarında olabildiğini söylemişlerdi).

Bu işlemi, yani kendi diskimizi veya diskimiz içindeki bir dizini farklı bir sürücü harfi ile de görebilmeyi, networkle alakası olmayan SUBST komutu ile yapabiliriz:

Windows makinanızda autoexec.bat dosyasına aşagıdaki satırı ekleyince C: sürücünüzün yanında G: olarak gene C: sürücünüze erişebilirsiniz (tabii restart ettikten sonra):

SUBST G: C:\

(Dikkat ederseniz burada C:\ olarak tanımlanmış, pekala C:\DATA gibi bir tanımlama ile C:\DATA dizinimize farklı bir sürücüymüşçesine erişebiliriz).